یادداشت؛

استاد جهانگیری همیشه بر مدار قانون، ادب، اعتدال و فرهیختگی بود

استاد جهانگیری همیشه بر مدار قانون، ادب، اعتدال و فرهیختگی بود عطر حرم: محسن جهانگیری، استاد فقید ما كه حیاتش همیشه بر مدار قانون، ادب، اعتدال و فرهیختگی بود، در بهار به جهان آمد و در بهار چشم از این ناسوت فناپذیر فرو بست و به لاهوت جاویدان پیوست.


به گزارش عطر حرم به نقل از مهر، امروز اول اردیبهشت ماه اولین سالگرد درگذشت محسن جهانگیری استاد فلسفه دانشگاه تهران است. به همین مناسبت دو تن از شاگردان قدیم و جدید وی در یادداشتی به بیان فضائل استاد پرداختند.قدر استاد نكو دانستن حیف استاد به من یاد ندادامروز یكم اردیبهشت سال ۱۳۹۹ اولین سالگرد رحلت استاد گرانقدرمان، مرحوم دكتر محسن جهانگیری است. او رفت. آب از آب تكان نخورد. هیچ كس ندانست و نفهمید كه فیلسوف و متفكر مرده است. چونكه در این جا فلسفه و تفكر مرده است. در جامعه ای كه از عرصهٔ مدیریتش ایمان و عشق و تفكر و اخلاق و ادب و مهربانی، گریخته است، بود و نبود استاد جهانگیری و امثال او هیچ تفاوتی ندارد. اما اهل دل می دانند كه اینان كه دیده نمی شوند و بود و نبودشان به ظاهر یكی است، لنگر این كشتی توفان زده اند و به هنگام خروش دریا و هجوم حوادث روزگار كه همه می گریزند و یا خودرا پنهان می كنند، امثال جهانگیری می مانند و ماندگارند و از كیان علمی و فرهنگی و ایمانی این مملكت حفاظت می نمایند؛ به قول امیر معزی:
این جهان بحرست و ما كشتی و عدلش لنگرست
چون بشورد بحر كشتی را سكون لنگر دهدهویت، شكوه، عظمت و ماندگاریِ ملك و مملكت و ملت، نه به دست ارباب قدرتِ غیرحقیقی است كه همچون كف آب می آیند و می روند؛ بلكه در گرو ایمان و دانش و تفكر و ادب و هنر كسانی است كه همهٔ عمر و وجودشان در خدمت به كیان فرهنگی این مرز و بوم، و در خدمت به مردم این سرزمین مصروف شده است. كافی است در میانهٔ غوغای این زندگی، لحظه ای مكث نماییم، بنشینیم، غبار راه بنشانیم و به پشت سر بنگریم و ببینیم چه كسانی رفتند و نامی از آنان نیست و چه كسانی همیشه زنده و ماندگار و بلندآوازه اند؛ به قول شیخ اجل سعدی شیرازی:
سعدیا مرد نكونام نمیرد هرگز
مرده آنست كه نامش به نكویی نبرندسال گذشته در مجلس بزرگداشت استاد، بندهٔ حقیر بعنوان كم ترین شاگرد ایشان عرض كردم كه در كنار استفاده از دانش و اخلاق و حسن رفتار مرحوم دكتر جهانگیری، به اندازهٔ ظرف كوچك خودم از خرمن وجود ایشان، سه خوشه برداشته ام بدین قرار:
۱. كم تر از آن چه می دانیم، بنویسیم.
۲. كم تر از آن چه هستیم، دیده شویم.
۳. بیش تر از آن چه می گوئیم، عمل نماییم. حالا شما را فرامی خوانم به این كه بیایید باهم این سه آموزه را با احوال امروز مقایسه نماییم و ببینیم كه مدعیان چگونه اند و چه می كنند؛ شاید از این راه بتوانیم به گوشه ای از اسباب ویرانی این ملك راه یابیم. آنك با خود می گوئیم كه ای كاش آنان كه نمی دانند و نمی توانند و فقط گرفتار نمایش، و مغلوب ظهورات شده اند، برای رضای خدا كار را به كاردان می سپردند.
زیر لب، با خودم قول شاعر را زمزمه می كنم كه اظهار داشت:
فراق هر چه به من می كند سزاوارم
چراكه قدر وصال تو را ندانستمشاگرد كوچك استاد جهانگیری
نصرالله حكمتنماد اعتدال و فرهیختگیاز فاكتورهای مهم آزادگی و وارستگی در مقام دانشوری و تعلیم و تعلّم، یكی تداوم یادگیری و اندیشمندی است، به قسمی كه متعلّم هیچ گاه دست از آموزش و تعلیم نشوید و همیشه مشتاق مطالعه و روی آوری به جهان های جدید اندیشه البته به قدر طاقت و بسندگی باشد. استاد فقید محسن جهانگیری همیشه در راه كسب چنین اعتدالی در راه دانشوری بود و پس از اتمام دروس حوزه كه به گفته‌ی خودش با عشق قلبی بدان روی آورده بود و مراحلی از تعلیم فقه و اصول و علوم دینی و كلام را گذرانده بود، مشتاقانه به فلسفه روی آورد، و بویژه در دانشكده‌ی ادبیات دانشگاه تهران به خواندن فلسفه‌ی غرب مبادرت ورزید تا با جهان های جدید اندیشه آشنا گردد، تا آنگاه كه در راه جستجو و داوری حقیقت قرار گرفت، اعتدال و پویایی اندیشه یاور او باشد و آزادگی و رهایی در اندیشه را از دست ندهد. طبق مسلك و مرام و كردار و گفتار این استاد فقید كه بسان سقراط خردمند، زمانی در كلاس های درس و بعدها بر سنگفرش های فرهیختگی دانشكده‌ی ادبیات، استاد معظّم ما بودند و از ایشان درس اندیشه و ادب و اعتدال و فروتنی و رهایی آموختیم، اندیشه و فرهنگ لازمه‌ی حیاتی هر انسان عالم و خردجو، و شرط آن دو حفظ موازنه‌ی آگاهی در همه‌ی مجاری دانش و اندیشه وری، و رعایت اخلاق و قانون، و جمع همه‌ی اینها با وارستگی و عزّت نفس و مناعت طبع است، كه هیچ علمی جز با فروتنی و آزادگی مفید واقع نخواهد شد. امروز نخستین سالگرد درگذشت این سقراط فرزانه است و استاد فقید ما كه حیاتش همیشه بر مدار قانون، ادب، اعتدال و فرهیختگی بود، در بهار به جهان آمد و در بهار چشم از این ناسوت فناپذیر فرو بست و به لاهوت جاویدان پیوست. یاد استاد عزیز و فقیدمان محسن جهانگیری گرامی و راه ادب و فرهیختگی و فرهنگ جاودان باد. زهرا قزلباش


منبع:

1399/02/01
23:18:40
5.0 / 5
3291
تگهای خبر: آموزش , دانش , دكتر , دین
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۴
عطر حرم

atreharam.ir - حقوق مادی و معنوی سایت عطر حرم محفوظ است

عطر حرم

عطر و ادکلن و اسانس