به مناسبت شهادت امام جعفر صادق(ع)؛

نقش امام صادق(ع) در شكل گیری مذهب تشیع

نقش امام صادق(ع) در شكل گیری مذهب تشیع علاوه بر عمده روایات فقهی شیعه كه از امام جعفر صادق(ع) نقل شده است، عقاید امروز مذهب تشیع هم ثمره مناظرات ایشان با فرقه های مختلف بوده است.



خبرگزاری مهر، گروه دین و اندیشه: ۲۵ شوال سالروز شهادت رئیس مکتب جعفری، امام صادق (ع) است. هندسه فعلی مکتب تشیع چه از لحاظ فقهی و چه از لحاظ کلامی تشکیل یافته این برهه از تاریخ و به دست امام صادق (ع) است از همین رو گزارشی از میزان تاثیر گزاری ایشان در شکل گیری مذهب تشیع عرضه خواهیم داشت؛
زندگی نامه امام صادق (ع)امام صادق (ع) در ۱۷ ربیع الاول سال ۸۳ قمری در مدینه به دنیا آمد و در سال ۱۴۸ قمری در ۶۵ سالگی همان جا به شهادت رسید. در مورد نحوه به شهادت رسیدن ایشان باید اظهار داشت که منصور توسط والی خود در مدینه امام را با انگور زهرآلود به شهادت رساند و سپس خود حیله گرانه به گریه و زاری و عزاداری ایشان پرداخت. بنی العباس که ابتدا با شعار طرفداری از خاندان روی کار آمده بودند تاب رشد و گسترش نفوذ امام صادق (ع) را نداشتند و در زمان حیاتشان چندین بار جان حضرت را تهدید نمودند. برای نمونه مفضّل بن عمر می گوید: منصور دوانیقی برای فرماندار مکه و مدینه حسن بن زید پیام داد: خانه جعفر بن محمد را بسوزان، او این دستور را اجرا کرد و خانه امام صادق (ع) را سوزانید که آتش آن تا به راهرو خانه سرایت کرد. امام صادق (ع) آمد و میان آتش گام بر می داشت و می فرمود: اَنَا بنُ اَعراقِ الثَّری اَنا بنُ اِبراهِیمَ خَلیلِ اللهِ.
شیعه یعنی شبکه حزبی امام صادق (ع)
حضرت آیت الله خامنه ای در مورد نقش امام صادق (ع) در مذهب تشیع می فرمایند: «امام صادق (ع) مرد مبارزه بود، مرد علم و دانش بود و مرد تشکیلات بود. مرد علم و دانش بودنش را همه شنیده اید. محفل درس امام صادق (ع) و میدان آموزشی که آن بزرگوار به وجود آورد، هم پیش از او و هم پس از وی در تاریخ زندگی امامان شیعه بی نظیر بود. همه حرفهای درست اسلام و مفاهیم اصیل قرآن که در طول یک قرن و اندی به وسیله ی مغرضان و مفسدان یا جاهلان تحریف شده بود، همه آنها را امام صادق (ع) به شکل درست بیان کرد، اما مرد مبارزه بودنش را کمتر شنیده اید. امام صادق (ع) مشغول یک مبارزه دامنه دار و پیگیر بود. مبارزه برای قبضه کردن حکومت و قدرت و به وجود آوردن حکومت اسلامی و علوی… شیعه یعنی شبکه حزبی امام صادق (ع)، شبکه امام صادق همه جا گسترده بود»
نقش امام صادق (ع) در شکل گیری شیعه
در این خصوص رضا ایراندوست، استاد تاریخ و رجال حوزه و دانشگاه می گویند: «در روز غدیر خم نبی مکرم اسلام دو ثقل قرآن و خاندان را بعنوان ادامه دین معرفی می کنند. قرآن شالوده دین است، اما تبیین آن بر عهده امام است. برای فهم میزان تاثیر گذاری امام صادق (ع) تنها نگاهی به کتاب شریف کافی، ما را کفایت می کند. در کتاب کافی بیشتر از ۱۸ هزار سند روایی وجود دارد. از این تعداد چیزی نزدیک به ۱۲ هزار سند آن از امام صادق (ع) نقل می شود، این یعنی نزدیک به هفتاد درصد از روایات شریف کافی ا ز امام صادق (ع) نقل شده است. در همین کتاب کافی تعداد روایاتی که از نبی اکرم نقل شده، هزار و ششصد و نود و پنج روایت است، از این تعداد چیزی در حدود هزار و ششصد روایت را امام صادق (ع) نقل می کنند. حتی ذکر این نکته لازم است که از مجموعه روایاتی که از امیر المومنین علی (ع) در کافی وجود دارد عمدتاً از امام صادق (ع) نقل شده است. پس اگر امام صادق (ع) نبودند ما حجم عمده ای از روایات از امیر المومنین (ع) و دیگر خاندان را هم نداشتیم.»
در کتاب کافی بیشتر از ۱۸ هزار سند روایی وجود دارد. از این تعداد چیزی نزدیک به ۱۲ هزار سند آن از امام صادق (ع) نقل می شود، این یعنی نزدیک به هفتاد درصد از روایات شریف کافی ا ز امام صادق (ع) نقل شده است
وی عقاید امروز شیعه را ثمره فعالیتهای امام صادق (ع) دانسته و می گوید: «کاری که امام در این مقطع انجام می دهند تربیت شاگردان فقیه و عالمانی است که مردم را تربیت کنند. مشهورترین راویان شیعه شاگردان حضرت هستند، همینطور مشهورترین متکلمان شیعه مانند مؤمن طاق و حشام بن حکم همگی جز شاگردان حضرت بوده اند. بسیاری از اینها ساکن شهرهای دیگر مانند کوفه هستند که علم امام را در نقاط مختلف ترویج می نمودند. از سوی دیگر مجموعه اعتقادات شیعه در مواجهه با فرقه های ضاله مانند قدریه، جسمیه، خوارج، معتزله و … به واسطه امام صادق (ع) و شاگردان ایشان در مناظرات شکل گرفته است. پس به صورت خلاصه امام در یک نزاع سراسر مکتبی شیعه جعفری را شکل داده اند. طبق گزارشات تاریخی حضرت و شاگردان همواره در مناظرات پیروز بوده اند.»
ایراندوست در توضیح قدرت شبکه سازی امام اظهار داشت: «در شیعه چیزی داریم با نام سازمان وکالت که در زمان غیبت صغری بیشتر به چشم می خورد. آغاز این سازمان وکالت با حضرت صادق (ع) بوده است. ایشان در هر منطقه ای وکیلی را قرار می دهند که نه تنها وجوهات را دریافت کند، بلکه نایب امام باشد تا قضاوت ها را انجام دهد و محل رجوع مردم قرار گیرد. بعدها بنی العباس بسیار تلاش کردند تا این سازمان را نابود کنند اما نتوانستند.»


منبع:

1399/03/28
12:16:25
5.0 / 5
2456
تگهای خبر: آموزش , اسلام , اسلامی , امام
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۴
عطر حرم

atreharam.ir - حقوق مادی و معنوی سایت عطر حرم محفوظ است

عطر حرم

عطر و ادکلن و اسانس