فضایل امام حسن ضد السلام در كلام امام سجاد ضد السلام

فضایل امام حسن ضد السلام در كلام امام سجاد ضد السلام به گزارش عطر حرم امام حسن ضد السلام بسیار بردبار و شکیبا بودند. این صفت حضرت در برخورد با مشکلات و مصائب و هم در روبه رو شدن با جاهلان و دشمنان بسیار آشکار بود.


به گزارش عطر حرم به نقل از ایسنا، امام حسن مجتبی(ع) کریم خاندان و پیشوای دوم جهان تشیع که اولین میوه پیوند فرخنده حضرت علی (ع) با دختر گرامی پیامبر اسلام (ص) بود، در نیمه ماه رمضان سال سوم هجرت در شهر مدینه دیده به جهان گشود.
کنیه حضرت «ابومحمد» بوده است. جد بزرگوارش او را «ابومحمد» خطاب می نمود و کنیه دیگری برای آن حضرت ذکر نشده است.
اما بعضی از القاب آن حضرت بدین شرح است: زکیّ، مجتبی، سیّد، تقی، نقی، طیّب، ولی و برّ. مشهورترین این القاب، مجتبی و تقی است و هم سیّد، که پیامبر اکرم صلی الله ضد و آله وسلم امام حسن ضد السلام را بدان ملقب فرموده اند.

ریحانه رسول خدا صلی الله ضد و آله وسلم
میتوان گفت بهترین و شادترین دوران زندگانی امام حسن ضد السلام همان دورانی است که با رسول گرامی اسلام صلی الله ضد و آله وسلم گذشت. امام حسن ضد السلام حدود هفت سال و شش ماه از عمر شریفش را در کنار جد بزرگوارش سپری نمود و از محبت های بی دریغ و بسیار ایشان بهره برد. علاقه و محبت پیامبر صلی الله ضد و آله وسلم به حسن و حسین ضد السلام به جایی رسیده بود که آن دو کودک را «ریحانه» می خواند و در جواب یکی از صحابه که عرض کرد: «ای رسول خدا، آیا ایشان را دوست داری؟»، فرمود: «چگونه ایشان را دوست ندارم این دو تن گل های خوش بوی من از دنیا هستند و من آن دو را می بویم»، و همین مضمون را درباره امام حسن ضد السلام فرمودند: «به راستی که او گل خوش بوی من در دنیاست و به راستی که این پسر من سیّد و آقاست»

شأن و مقام امام حسن ضد السلام در کودکی
بزرگی منش و سترگی روح آن امام، چندان بود که پیامبر ارجمند اسلام صلی الله ضد و آله وسلم او را با کمی سن، در بعضی از عهدنامه ها گواه می گرفت. آن گاه که پیامبر به امر خدا، با اهل نجران، به مباهله برخاست، امام حسن و امام حسین و حضرت علی و فاطمه علیهاالسلام را هم به فرمان خدای، همراه خویش برد و آیه تطهیر در پاک دامنی آن گرامیان فرود آمد.

شباهت به رسول خدا صلی الله ضد و آله وسلم
حضرت امام حسن ضد السلام از نظر صورت و سیرت در میان ائمه اطهار ضد السلام شبیه ترین آنان به رسول گرامی اسلام صلی الله ضد و آله وسلم است. وقتی امام حسن ضد السلام به دنیا آمد شباهت بسیاری به جد بزرگوارش داشت و این شباهت بعدها در چهره، رفتار و گفتار آن حضرت بیشتر نمایان شد. علاوه بر چهره جذاب و نورانی، راه رفتن و صحبت کردن حضرت هم مانند پیامبر صلی الله ضد و آله وسلم بود. حُسنِ خلق، کرامت، جوان مردی، یتیم نوازی و دیگر سجایای اخلاقی را هم آن حضرت از جدّ گرامی اش به ارث برده بود. شیخ مفید در کتاب معروف خود، ارشاد، آورده است: «و حسن ضد السلام چنان بود که از نظر خلقت و سیرت و سیادت شبیه ترین مردم به رسول خدا بود».

آقای جوانان اهل بهشت
در روایات بسیاری نقل شده است که پیامبر اکرم صلی الله ضد و آله وسلم به امام حسن و امام حسین ضد السلام محبت فراوان داشت و می فرمود که آن دو سید جوانان اهل بهشت هستند. هم چنین در روایتی آمده است که رسول خدا صلی الله ضد و آله وسلم فرمود: «هرکس دوست دارد به آقای جوانان اهل بهشت بنگرد، به حسن بنگرد». و این گفتار پیامبر صلی الله ضد و آله وسلم هم معروف است که فرمود: «اهل بهشت همگی جوان هستند» و این تذکر پیامبر به این علت است که عده ای فکر نکنند که برای پیران اهل بهشت هم سیّد و آقایی خواهد بود. چنان که امام جواد ضد السلام فرمود: «به خدا سوگند، در بهشت پیری وجود ندارد؛ بلکه همگی جوان هستند.»

فضایل امام حسن ضد السلام در کلام امام سجاد ضد السلام
امام سجاد ضد السلام می فرمایند: حسن بن علی بن ابی طالب ضد السلام در زمان خود از همه عابدتر، زاهدتر و با فضیلت تر بود و هرگاه حج می رفت، پیاده، و چه بسا پابرهنه می رفت و هرگاه مرگ را به خاطر می آورد می گریست، و هرگاه رستاخیز و زنده شدن را از نظر می گذراند، اشک از دیده می ریخت و هرگاه گذر از صراط را در اندیشه می آورد، گریان می شد... و هرگاه به نماز بر می خاست، تنش در مقابل خداوند عزوجل به لرزه می افتاد و هرگاه بهشت و دوزخ را به یاد می آورد چونان مار گزیده بی قراری می کرد و از خداوند، بهشت را طلب می کرد و از آتش دوزخ به او پناه می برد. او هرگاه عبارت «یا ایّهاالذین امنوا» را از قرآن می خواند، می اظهار داشت: «لبیک اللهم لبیک».
حضرت امام حسن مجتبی (ع) نخستین مولودی است که از نظر شرافت نسب هیچ کسی به پای او نمی رسد.

پرهیزگاری امام حسن ضد السلام
امام حسن ضد السلام توجهی ویژه به خداوند داشت. آثار این توجه را گاه از چهره او به هنگام وضو درمی یافتند: چون وضو می رفت رنگ می باخت و به لرزه می افتاد. می پرسیدند که چرا چنین می شوی؟ می فرمود: «آن را که در پیشگاه خدا می ایستد جز این سزاوار نیست». از امام ششم ضد السلام نقل می کنند که فرمود: «امام حسن ضد السلام هم عابدترین مردمان زمان خویش بود و هم با فضیلت ترین. چون به یاد مرگ و... رستاخیز می افتاد. آن قدر می گریست تا بی حال می شد. پیاده و گاه پابرهنه، 25 بار به خانه خدا رفت»

شجاعت امام حسن ضد السلام
در بیان شجاعت امام حسن ضد السلام همین بس که او تربیت یافته شیر خدا، علی ضد السلام است که در جنگ ها به دشمن پشت نمی کرد و تا دشمن را به هلاکت نمی رساند، از پای نمی نشست. امام حسن ضد السلام هم که از کودکی همراه پیامبر صلی الله ضد و آله وسلم جنگ ها دیده بود و از پدر جنگاوری آموخته بود، در پیکار بسیار دلاور بود.

بردباری امام ضد السلام
امام حسن ضد السلام بسیار بردبار و شکیبا بودند. این صفت حضرت در برخورد با مشکلات و مصائب و هم در روبه رو شدن با جاهلان و دشمنان بسیار آشکار بود. مردی از اهل شام به تحریک معاویه امام ضد السلام را به باد دشنام گرفت. بعد از اینکه آن مرد ساکت شد، امام ضد السلام او را سلام گفته، فرمودند: «به گمانم در این شهر غریب هستی. اگر نیازمند خانه هستی به تو منزل دهیم، و اگر احتیاج به مالی داری آنرا در اختیارت می نماییم. اگر گرسنه ای سیرت سازیم و اگر نیاز دیگری داری کمکت کنیم». مرد شامی از عمل زشت خود پشیمان شد و در حالیکه می گریست اظهار داشت: «تو و پدرت نزد من مبغوض ترین مردم بودید و اینک محبوب ترین آنها هستید». و این گونه مردی جاهل و فریب خورده با برخورد حلیمانه امام حسن ضد السلام هدایت یافت و در جمع دوستان خاندان ضد السلام درآمد.

کرامت و بخشندگی امام ضد السلام
کرم و سخاوت امام حسن مجتبی ضد السلام به حدی بود که در روایت آمده است که هیچ وقت سائلی را رد نکرد و در مقابل درخواست او «نه» نگفت. بنابراین است که او را «کریم آل طه» می خوانند.

هنگامی که به ایشان عرض شد: «چرا هیچ سائلی را رد نمی کنید؟» فرمود: «من سائل درگاه خدا و راغبِ پیشگاه اویم و شرم دارم که خود درخواست کننده باشم و سائلی را رد کنم». و هم می فرمود: «بهترین روزهای جوانمرد روزی است که از او چیزی درخواست شود».

فروتنی همراه با سخاوت
روایت شده است که حسن بن علی ضد السلام بر گروهی از فقرا گذشت که تکه نان های بر زمین نهاده و گرد یکدیگر نشسته بودند و از آن برمی داشتند و می خوردند. این جماعت به امام ضد السلام گفتند: ای پسر دختر رسول خدا، بفرمایید. حضرت فرود آمد و فرمود: «خداوند مستکبران را دوست ندارد» و همراه آنان به خوردن نشست تا از خوردن دست کشیدند. سپس امام ضد السلام آنها را به مهمانی دعوت کرد و تغذیه شان نمود و جامه شان بخشید. امام ضد السلام چون از این کار فراغت یافت، فرمود: «فضیلت و برتری از آنهاست؛ چونکه آنها جز آنچه ما را بدان تغذیه کردند، نداشتند ولی ما بیشتر از آن چه دادیم، داریم». این مطلب فروتنی فراوان امام ضد السلام را نشان داده است.
انتهای ‍پیام



منبع:

1400/02/08
22:41:01
5.0 / 5
941
تگهای خبر: ائمه , اسلام , امام , پیامبر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۵
عطر حرم

atreharam.ir - حقوق مادی و معنوی سایت عطر حرم محفوظ است

عطر حرم

عطر و ادکلن و اسانس