مسلمانان در جهان؛

ورود اسلام به سرزمین بودایی

ورود اسلام به سرزمین بودایی گفته می شود كه اسلام در سده های دوم و سوم هجری به وسیله بازرگانان مسلمان از شبه جزیره مالایا به جنوب تایلند نفوذ یافته و در آن بخش هنوز اكثریت با مسلمانان است.


به گزارش عطر حرم به نقل از مهر، کشور تایلند با مساحت ۵۱۴۰۰۰ کیلومترمربع در مرکز شبه جزیره هندوچین و شمال شبه جزیره مالی واقع شده و محدود است از شمال و شمال شرقی به کشور لائوس، از شرق به کامبوج، از جنوب به مالزی و خلیج سیام و از غرب و شمال غربی به برمه. این کشور در ۵۰ تا ۵۰/۲۰ عرض شمالی و ۹۸۰ تا ۱۰۲۰ طول شرقی واقع شده است. تایلند کشوری نیمه کوهستانی است و کوه های آن عمدتاً در نواحی شمالی، غربی وقسمت شبه جزیره ای واقع شده اند. مهمترین رودهای آن مکونگ، مون، نان، چائوپرایا وشعبه های آنها است. جنگل های تایلند بسیار وسیع و آب و هوای آن در بیشتر نقاط گرم ومرطوب و پرباران است.
در تایلند بیش از ۳۰ ملیت مختلف به سر می برند ملیت های سیامی و لائوسی در آن اکثریت دارند و ۸۵ درصد کل جمعیت را می سازند. زبان رسمی مردم این کشور تائی، یکی از زبانهای گروه سینو - تبتی است. مذهب رسمی تایلند بودایی است که حدود ۹۰ درصد جمعیت را شامل می شود.
دین مقدس اسلام بوسیله هندوستان و بنادر خلیج فارس و دریای عمان به کشورهای جنوب شرقی آسیا و جزایر اقیانوس هند راه پیدا کرد و گروهی از بازرگانان و دریانوردان ایرانی سهم بسیاری در مسلمان شدن مردم این مناطق داشته اند.
در مورد ورود اسلام به تایلند نظرات مختلفی ارائه شده است.
گفته می شود که اسلام در سده های دوم و سوم هجری به وسیله بازرگانان مسلمان از شبه جزیره مالایا به جنوب تایلند نفوذ یافته و در آن بخش هنوز اکثریت با مسلمانان است، ولی به هر حال می توان ادعا نمود که از چهارصد سال پیش به این سو، دین اسلام در این کشور از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است و این اهمیت از هنگامی آغاز می شود که دو برادربه اسامی شیخ احمد و شیخ سعید از ایران وارد «ایودیا» پایتخت پیشین تایلند شدند و چون ایودیا علاوه بر پایتخت بودن، یکی از شهرهای مهم بازرگانی به شمار می رفت، این برادران با بهره گیری از این فرصت دادوستد پیشه کردند و بتدریج شیخ احمد که برادر بزرگ تر بود وارد دربار سلطنتی تایلند گردید.
اسلام در دوره پادشاهی نارای کبیر (۱۶۵۶ تا ۱۶۸۸) بسرعت در این سرزمین پیشروی کرد و پادشاه تایلند هر چند سبت به فرستادگان پادشاهان و رهبران اسلامی سوماترا و هندوستان محدودیت قائل می شد، سرانجام با پیشنهاد سفیر هندوستان دایر بر تأسیس مسجدی در پایتخت موافقت و حتی آنرا به لحاظ مالی تقویت کرد. این موافقت و کمک به اسلام و مسلمانان، با وجود انتقال پایتخت از «ایودیا» به «دنوذی» و سپس «بانکوک» ادامه یافت. در این زمان امور مسلمانان را یکی از مسئولان دادگاه عالی به نام «الفباخولارا مگونتری» اداره می کرد.
بنیانگذار مرکز دوده در بانکوک در مورد تاریخ اسلام در تایلند معتقد می باشد که اسلام در حدود ۴۵۰ سال پیش توسط بازرگانان و مبلغان مسلمان در تایلند رواج یافت و از آنجائیکه برخی از این مبلغان اهل زهد و تصوف و گوشه نشینی بودند، مردم تحت تأثیر زهد و اصول اعتقادی آنها قرار گرفتند. حادثه ای در تاریخ نقل شده که یکی از علمای ایرانی که در یک سفر تجارتی از این کشور دیدن کرده بود، وقتی عقب ماندگی مردم را دید تصمیم گرفت در آن کشور بماند و بعد از مدتی توانست شاه کشور را مسلمان کند و این مساله از خلال اسامی شاهان آن دوره که شبیه اسامی اسلامی است معلوم می شود.
مجله العالم در مقاله ای تحت عنوان «موقعیت مسلمانان تایلند» می نویسد:
بر اساس آنچه در تاریخ موجود است نخستین مرتبه که مسلمانان به تایلند رسیدند اواخر قرن هشتم و اوایل قرن نهم هجری بود و آنان بوسیله جهانگردی و تجارت به شبه جزیره مالایا رسیدند و در مورد تجارت ادویه و تشویق مردم آن سرزمین به استفاده بیشتر از بنادر طبیعی و مواهب زندگی آن روزگار بحث و گفتگو نمودند.
در مقاله اسلام در تایلند آمده است:
اسلام، در اواخر قرن دوازدهم و اوایل قرن سیزدهم میلادی توسط مالزیاییها و همین طور تجار هندی و عرب به تایلند وارد شده و در جنوب این کشور به سبب مجاورت بامالزی که یک کشور اسلامی است بسرعت گسترش یافته است.
در جای دیگر آمده است:
قبلاً ناحیه جنوب قسمتی از تایلند به شمار نمی رفت. در واقع شبه جزیره مالایا، مسکون از قوم مالایا، به صورت کشورهای کوچکی درآمده بود که مردم آن در طول سده پانزدهم میلادی مانند بیشتر مالایاییها اسلام آوردند. تایلند از سده چهارم میلادی سلسله جنگ هایی را برای فتح شبه جزیره مالایا شروع کرد که در سال ۱۷۶۷ با تصرف تمام کشورهای مسلمان، تا حد پایین لیگور، (ناخن سی تامارات) به اوج رسید؛ بدین ترتیب کشورهای اسلامی جایاس (چایا)، گراهی (سورات - تانی) و لیگور به امپراتوری تائی منضم شدند، آنگاه تاییها از لیگور فتوحات خودرا به سمت جنوب گستردند و کشورهای مسلمان بیشتری نظیر، بدلونگ (پاتالونگ)، سینگورا (سونگخالا) و ستول (ساتون) را متصرف شدند. در طول سده نوزدهم رقابت بر سر تصرف بقیه شبه جزیره مالایا میان تایلند و بریتانیا شروع شد. در سال ۱۸۳۲ تایی ها کشور مسلمان پتانی (فتانی) را تسخیرکردند و دولت بریتانیا این پیروزی را در سال ۱۹۰۹ به رسمیت شناخت. تایلند در ابتدای تصرف کشورهای مسلمان، اجازه می داد تا به وسیله سلطان های خود اداره شوند. اما در سال ۱۹۰۲ حاکمان مسلمان خلع شدند؛ خودمختاری سرزمین های مسلمانان ازمیان رفت و اداره مستقیم آنها به دست تایی ها افتاد.
به هر حال باتوجه به مطالب فوق می توان نتیجه گرفت که اسلام در آن کشور بواسطه مهاجرت دریانوردان و بازرگانان مسلمان به ویژه ایرانیان مسلمان و آمیزش و ازدواج آنها با پیروان دین بودایی نفوذ کرد.

1399/08/30
16:43:36
5.0 / 5
1421
تگهای خبر: اسلام , اسلامی , دین , سفر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۴
عطر حرم

atreharam.ir - حقوق مادی و معنوی سایت عطر حرم محفوظ است

عطر حرم

عطر و ادکلن و اسانس