دبیركل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در مجمع فقه اسلامی قطر مطرح كرد:

تهدیدات وجودی و فلسفی هوش مصنوعی با شواهد و مصداق واقعی و عینی

تهدیدات وجودی و فلسفی هوش مصنوعی با شواهد و مصداق واقعی و عینی به گزارش عطر حرم، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در سخنرانی خود در مجمع بین المللی فقه اسلامی قطر با تاکید بر لزوم تحلیل ساختاری صدمه های هوش مصنوعی، خواهان محکومیت کاربردهای نظامی این فناوری توسط رژیم صهیونیستی شد. وی با طبقه بندی چالش های هوش مصنوعی در ابعاد حقوقی، امنیتی، فنی، اقتصادی و اجتماعی، بر ضرورت بررسی تهدیدات فلسفی و آینده پژوهانه آن همچون «فراهوش مصنوعی» و سلاح های خودمختار تاکید کرد.


به گزارش عطر حرم به نقل از روابط عمومی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، حجت لاسلام والمسلمین دکتر حمید شهریاری دبیرکل مجمع که به منظور شرکت در بیست و ششمین مجمع فقه اسلامی به قطر سفر کرده است، با بیان مطالب و ملاحظاتی در رابطه با ی سخنرانی های حاضران در مورد احکام هوش مصنوعی و ضوابط و اخلاقیات آن با تکیه بر لزوم طبقه بندی ساختاری در تحلیل صدمه های هوش مصنوعی اظهار داشت: لیست صدمه های هوش مصنوعی نیازمند چارچوبی منطقی و ساختاری است که ابعاد فنی، اخلاقی، اجتماعی، اقتصادی و اعتقادی را دربر گیرد. بر این اساس، پیشنهاد می شود این صدمه ها در پنج سطح بُعد حقوقی ـ فقهی، بُعد امنیتی ـ سیاسی، بُعد فنی ـ سیستمی، بُعد اقتصادی و بُعد اجتماعی ـ فرهنگی طبقه بندی شوند.
وی ادامه داد: صرفِ ذکر صدمه ها گرچه ضروریست، اما کافی نیست؛ بلکه باید به طور گسترده تری تهدیدات وجودی و فلسفی، بخصوص در سطح آینده پژوهانه، بیان گردد و با شواهد واقعی و مصادیق عینی مستند شود. همچون این تهدیدات میتوان به سناریوهای در ارتباط با فراهوش مصنوعی (Superintelligence)، فقدان امکان کنترل بلند مدت بر سامانه های هوشمند مستقل و واگذاری تصمیمات سرنوشت ساز به سامانه های بی مسئولیت و حکومت های فاقد مسئولیت پذیری اشاره نمود.
حجت الاسلام شهریاری اظهار داشت: همینطور باید نسبت به کاربردهای فعلی این فناوری هم حساسیت بیشتری نشان داد. سلاح هوشمندی که در ترور شهید یحیی السنوار و شهید اسماعیل هنیه به کار رفت، باید در این کنفرانس به شکل جدی پیگیری شود و اقدامات رژیم صهیونیستی در این حوزه محکوم گردد. این رژیم غاصب دارای سلاح های هسته ای، سلاح های هوشمند و سلاح های شیمیایی است، و بر عهده مجامع فقهی است که حرمت به کارگیری این سلاح ها را تبیین نمایند. این رژیم غاصب با این کاربردها، امنیت جهانی را به شکل جدی به خطر می اندازد و صلح عادلانه را مخدوش می سازد و کرامت انسانی را پایمال می کند.
دبیرکل مجمع تصریح کرد: بهره برداری از منابع بین المللی معتبر برای شناخت مبحث و درک ابعاد آن لزوم است. همچون این منابع، میتوان به سند IEEE در رابطه با اخلاق هوش مصنوعی (سال ۲۰۱۹ )، گزارش یونسکو در مبحث اخلاق هوش مصنوعی (سال ۲۰۲۱ ) که استاد دکتر یاسر عجیل النشمی هم در سخنان خود به آن اشاره کردند و قانون اتحادیه اروپا در زمینه هوش مصنوعی اشاره نمود که این منابع چارچوب هایی دقیق و قابل مقایسه برای ارزیابی صدمه ها و خطرات فراهم می کنند.
او در آخر اتخاذ رویکرد تحلیلی و مسأله محور به جای صرفا رویکرد خطابی و هشداردهنده را ضروری دانشت و اضافه کرد: استفاده از تعابیری همچون: «هوش مصنوعی وسیله ای برای کشتار، فریب و تدلیس است» بیشتر جنبه هشداردهنده دارد تا تحلیلی. چنین زبانی امکان دارد برای مخاطبان علمی یا بین المللی قانع کننده نباشد و نیازمند بازنویسی در قالب تحلیل های نهادی و روش مند باشد. همچنین، با این که اشاره به مفاهیمی همچون تبعیض الگوریتمی، فقدان شفافیت و ضعف مسئولیت پذیری قابل تقدیر است، اما کافی نیست؛ بلکه باید به تحلیل دقیق سازوکارهای فنی پشت این صدمه ها پرداخت، مانند: ساختار شبکه های عصبی، یادگیری ماشین و ماهیت داده های مورد استفاده در آموزش و کلان داده ها. در نهایت تمام این موارد باید بگونه ای بررسی شود که کرامت انسانی حفظ گردد و از ماشینی شدن جامعه انسانی جلوگیری به عمل آید.



1404/02/17
09:57:15
5.0 / 5
20
تگهای خبر: آموزش , اسلام , اسلامی , دانش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان عطرحرم در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۴
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

عطر حرم

atreharam.ir - حقوق مادی و معنوی سایت عطر حرم محفوظ است

عطر حرم

عطر و ادکلن و اسانس
عطرحرم، پلی بین احساسات و خاطرات، پلی بین شما و دنیای رایحه ها