فرهنگ به مقابله با كرونا می آید؟

فرهنگ به مقابله با كرونا می آید؟ عطر حرم: متأسفانه ایران و برخی از كشورهای دنیا با ویروس «كرونا» درگیرند كه رعایت بهداشت فردی و خودمراقبتی ها كلید اصلی برای پیش گیری از این بیمار است. بهداشتی كه هنوز دغدغه برخی از ما نیست.


به گزارش عطر حرم به نقل از ایسنا، در فرهنگ ایرانی اسلامی درباره بهداشت فردی زیاد خوانده و شنیده‎ایم. بهداشت فردی مجموعه عادت هایی است كه بطور روزانه برای حفظ سلامت خود انجام می دهیم. مسواك كردن دندان‎ها، حمام كردن، شستن دست‎ها پیش از خوردن غذا، داشتن حوله شخصی، استفاده از دستمال در هنگام عطسه و سرفه از ابتدایی‎ترین نمودهای بهداشت فردی است.
قابل كتمان نیست كه توجه به بهداشت فردی، تضمین كننده سلامت و بهداشت جامعه است. به عبارت ساده، با رعایت بهداشت فردی علاوه بر حفظ سلامت خود به بقا و سلامت دیگران نیز كمك می‎كنیم. بدین جهت بهداشت فردی یك مسئولیت اجتماعی به حساب می‎آید. خصوصاً در شرایط حساس كنونی كه ویروس گاه كشنده كرونا در كمین تك تك ماست.
به سبب خاصیت ها و مختصات ویروس كرونا و عارضه های ناشی از آن باید بیشتر از پیش به بهداشت فردی خود توجه داشته باشیم. شست وشوی مرتب دست ها، استفاده نكردن از غذاهای غیرخانگی، مراجعه به پزشك در صورت بروز علایم سرماخوردگی یا آنفولانزا، گرفتن دستمال در مقابل صورت در هنگام عطسه و سرفه همچون سفارش هایی است باید برای حفظ بهداشت فردی رعایت نماییم تا احتمال مبتلاشدن به كرونا را در خود و دیگران به حداقل برسانیم.
متأسفانه هستند كسانی كه هنوز در مقابل سفارش های بهداشتی مقاومت كرده و با گفتن جمله‎هایی مثل دنیا دو روز است، اهتمام دارند از مسؤولیتی كه نسبت به حفظ سلامت خود و دیگران دارند؛ شانه خالی كنند. چرایی بروز چنین اعمال و افعالی، موضوع قابل تأملی است كه بررسی آن فرصت دیگری می طلبد و شاید مرور فرهنگ اسلام درباره بهداشت و نظافت برخی از ما را قانع كند كه چرا باید دراین زمینه اهتمام بورزیم.
ما در فرهنگ اسلامی رشد و نمو كرده‎ایم كه در آن نظافت جزیی از ایمان به حساب آمده و شاید از نخستین احادیثی كه خیلی‎هایمان از كودكی آنرا از بَر كردیم؛ حدیث «النظافة من الایمان» است. بر اساس این حدیث پرتكرار از پیامبر اسلام، نبود پاكیزگی ناقص كننده ایمان است.
به هر حال در فرهنگ اسلام رعایت بهداشت فردی و محیط، گامی در راه عبادات و جلب رضای خداست. برمبنای آنچه در مقاله بهداشت فردی و محیط در فرهنگ اسلامی ایرانی آمده است، هر حركت و عمل مثبت انسان در صورت داشتن انگیزه الهی عبادت محسوب می‎شود، بدین سبب تلاش هر انسانی در جهت رعایت بهداشت، عبادت است.
حدیثی از پیامبر اكرم (ص) نقل شده است با این محوریت كه خداوند اسلام را بر پاكیزگی بنیان نهاده است و اسلام پاكیزه است. شما نیز پاكیزه باشید، برای اینكه به جز پاكیزگان كسی وارد بهشت نمی‎شود. روایت‎هایی از زندگی شخصی پیامبر وجود دارد كه ایشان به پاكیزگی خود بسیار اهمیت می دادند، بطوریكه در سفرها حتما آیینه، سرمه دان، شانه، مسواك و قیچی با خود به همراه داشتند.
در قرآن هم آیه هایی وجود دارد كه مفسران قرآنی تاكید دارند كه در این آیات به لزوم حفظ سلامت و اهمیت آن اشاره شده است. برای مثال در آیه ای از سوره بقره آمده است كه «خدا توبه كنندگان و پاكیزگان را دوست دارد». همین طور امام علی (ع) سلامتی و امنیت را دو نعمت الهی می‎دانند. برای همین است كه در ادعیه های مختلف امامان معصوم، درخواست صحت و سلامتی جسمی مورد تاكید قرار گرفته است.
در مجموع در فرهنگ اسلام به استحمام، بهداشت دهان و دندان، بهداشت مو و ناخن، داشتن لباس پاكیزه و حفظ بهداشت خانه اشاره هایی شده است و درباره اهمیت هر یك از اینها روایت هایی از زندگی پیامبر اسلام و امامان باقی مانده است.
به هر حال در چنین شرایطی كه كرونا متأسفانه جان برخی از هم نوعان و هم وطنان ما را گرفته است، همچنان شاهدیم كه عده ای در مقابل سفارش های بهداشتی، با بی توجهی عبور می كنند. این مساله حتما یك معضل فرهنگی است و لازم است متخصصان جامعه شناسی و مطالعات فرهنگی ضمن بررسی تاریخچه و سابقه رعایت بهداشت فردی در ایران، عوامل متأخر موثر در این روند، چرایی این وضع را تشریح كنند.
بی گمان سیاست های حكومتی و نحوه مواجهه رسانه ها همچون صدا و سیما، در حفظ بهداشت فردی بمنظور مقابله با بیماری ها همچون كرونا قابل انكار نیست. امیدواریم مقامات و مسئولان ایرانی بدانند كه هزینه كردن برای سلامت، نوعی سرمایه گذاری است و با مبنای فكری، از هزینه كردن برای اطلاع رسانی، آگاه‎سازی و تامین تجهیزات و امكانات بهداشتی و پزشكی كوتاهی نكنند، چون در صورت مبتلاشدن به ویروس، هزینه درمان آنها بیشتر از پیشگیری خواهد بود. ضمن اینكه افزایش آمار مبتلایان به كرونا یا هر نوع بیماری واگیردار دیگری، امید به زندگی و آرامش عمومی را گرفتار خدشه می كند.
به هر حال آنچه هر یك از ما بر آن اختیار بیشتری داریم، جسم خودمان است، پس تا رسیدن به شرایطی كه عقلانیت بر رفتار همه ما حاكم شود؛ بهتر است كه هر یك از ما رعایت بهداشت فردی را از خودمان شروع نماییم.




منبع:

1398/12/07
17:18:18
5.0 / 5
3757
تگهای خبر: اسلام , اسلامی , امام , بهداشت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۲
عطر حرم

atreharam.ir - حقوق مادی و معنوی سایت عطر حرم محفوظ است

عطر حرم

عطر و ادکلن و اسانس